Föredraget på mötet den 26 maj hölls av Bosse Nilsson, en välkänd kock sedan många år. Han växte upp i Södertälje och bestämde sig redan som liten att bli kock. Det naturliga då var att välja franska på högstadiet eftersom det franska köket stod högt i kurs. Själv yrket som kock stod dock inte särskilt högt i kurs på den här tiden och på frågan över en öl på en pub vad han sysslade med blev svaret: ”äru kockjävel”. Det blev också titeln på boken om Bosse Nilssons liv som nyligen kom ut och nu är slutsåld, skriven av Lars Bäckman och illustrerad med en mängd bilder och tidningsurklipp.

Efter genomgången kockkurs blev Bosse antagen för arbete på Operakällaren efter en anställningsintervju av självaste Werner Vögeli. Fem lärorikaoch intensiva år följde under en mycket framgångsrik period på restaurangen.

1979 sa Bosse dock upp sig och flytten gick till Gotland, vilket han aldrig ångrat. Ett samarbete med Björn Jansson inleddes, som då hade förvärvat Gutekällaren av Björn Halling för pengar som intjänats på pizzerian Jakob Dubbe.

1980 var året då restaurangscenen i Sverige förändrades i och med öppningen av Café Opera i Stockholm och att tidningen Gourmet lanserades. Ledningen på Gutekällaren ville inte vara sämre utan byggde om gamla Koggen och öppnade Änkan Stares Paradis. Dit lyckades man locka en yngre kundkrets och det blev succé, inte minst genom att släppa fram musikband. Di Sma undar jårdi slog igenom. Genom sitt nätverk kunde Bosse Nilsson rekrytera duktigt restaurangfolk från Stockholm till Visby och Gutekällaren gjordes även om till nattklubb.

Starka minnen för Bosse blev flera besök på 3-stjärniga Michelinrestauranger i Paris. Samarbetet med Björn Jansson tog även Bosse till sex verksamma år i Åre och utvecklingen av Åre Fjällby.

Efter återkomsten till Visby gjordes ett kort mellanspel på Visby Hotell innan den 23 år långa harmoniska engagemanget på Donners Brunn inleddes. Efter de åren gick Bosse över till Lindgården, men efter fyra års verksamhet valde han att pensionera sig. Det var då han startade sin enskilda firma, vilket innebär att han erbjuder ett ”Hemma-hos” koncept där man antingen kan hyra in sig i hans hem eller låta Bosse komma hem till sig eller annan festlokal för gourmetnjutning.

Foto Mats Jansson